Neodymium 'aisa' i le maualuga o le vevela

Na matauina e tagata suʻesuʻe se uiga fou uiga ese pe a vevela se mea maneta.Pe a oso aʻe le vevela, o le vili mageta i totonu o lenei mea e "faʻaisa" i se tulaga tumau, lea e masani ona tupu pe a pa'ū le vevela.Na lomia e le au suʻesuʻe a latou sailiga i le tusi talaaga Nature Physics.

Na maua e tagata suʻesuʻe lenei faʻalavelave i mea neodymium.I ni nai tausaga talu ai, na latou faamatalaina ai lenei elemene o le "tioata faʻaosoina e le tagata lava ia".O le tioata vili e masani lava o se u'amea u'amea, mo se fa'ata'ita'iga, e fa'afefiloi fa'afuase'i ia atigi u'amea i totonu o se fa'asologa o atigi kopa.O atoma uʻamea taʻitasi e pei o se tamaʻi maneta, poʻo le milo.O lo'o tu'u fa'afuase'i nei ta'amilosaga e fa'asino i itu eseese.

E le pei o tioata vili masani, e faʻafefiloi faʻafuaseʻi ma mea maneta, neodymium o se elemene.I le leai o se isi mea, e faʻaalia ai le amio o le vitrification i foliga tioata.O le taamilosaga e fausia ai se mamanu o le taamilosaga e pei o se silo, lea e faʻafuaseʻi ma suia i taimi uma.

I lenei suʻesuʻega fou, na maua ai e le au suʻesuʻe pe a latou faʻamafanafanaina le neodymium mai le -268 ° C i le -265 ° C, o lona viliina "aisa" i se mamanu mautu, e fausia ai se maneta i se maualuga maualuga.A'o maalili le mea, e toe fo'i mai le mamanu fa'asolosolo fa'asolosolo.

"O lenei faiga o le 'aisa' e masani lava e le tupu i mea maneta," o le tala lea a Alexander khajetoorians, o se polofesa suʻesuʻe suʻesuʻe microscope i le Iunivesite o Radboud i Netherlands.

O le maualuga o le vevela e faʻateleina ai le malosi i mea malō, vai, poʻo kasa.E fa'atatau fo'i i maneta: i le maualuga o le vevela, e masani lava ona amata fa'afefete le suiga.

Fai mai Khajetoorians, "o le amio maneta o le neodymium na matou matauina e matua feteenai ma le mea e masani ai '."“E fai lava si fa'afeagai, e pei lava o le vai e liu aisa pe a vevela."

O lenei fa'alavelave fa'afuase'i e le masani i le natura - nai mea e iloa e amio sese.O le isi fa'ata'ita'iga ta'uta'ua o le masima Rochelle: o ona tau e fai ai se mamanu fa'atonu i le maualuga o le vevela, ae fa'asoa fa'afuase'i i le vevela maualalo.

O le faʻamatalaga faʻapitoa faʻapitoa o tioata vili o le autu o le 2021 Nobel Prize i le fisiki.O le malamalama pe fa'apefea ona galue nei matatioata vili e taua fo'i mo isi vaega o le faasaienisi.

Fai mai Khajetoorians, "afai e mafai ona tatou faʻataʻitaʻiina le amio a nei mea, e mafai foi ona faʻaalia le amio a le tele o isi mea."

O amioga fa'aletonu e mafai ona feso'ota'i ma le manatu o le degeneracy: o le tele o setete eseese e tutusa le malosi, ma o le faiga e le fiafia.E mafai e le vevela ona suia lenei tulaga: na'o se tulaga patino o lo'o i ai, e mafai ai e le faiga ona ulufale manino i se faiga.

O lenei amio uiga ese e mafai ona faʻaaogaina i le teuina o faʻamatalaga fou poʻo faʻamatalaga faʻakomepiuta, e pei o le faiʻai e pei o le komepiuta.


Taimi meli: Aukuso-05-2022